Technológiánk

Fontos Figyelmeztetés!

Az alábbi tájékoztatás megrendelőinknek és esetleges érdeklődő laikusoknak szól, és nem alkalmas arra, hogy bárki otthonában vagy akárhol ennek alapján kísérletezzen.
A felhasználandó anyagok többsége megfelelő feldolgozási körülmények nélkül az egészségre ártalmas, valamint tűz és robbanásveszélyes.

Egy megfelelő termék, és a termék gyárthatóságának elérési útja a következő.

1.Ősmintakészítés.

A kapott vagy általunk készített testmodell alapján fából, műfából, műanyagból kézzel vagy géppel mintát készítünk. Új CNC vezérlésű 5-tengelyes marógépünk biztosítja, hogy bonyolult formák esetén is gyorsan, nagy pontosságú mintát tudunk készíteni.

2.Szerszámkészítés nyitott technológiához. / pl. kézi laminálás /

Szerszámaink saját tervezésűek. Anyagaik hőre keményedő erősített műanyag "szendvics" szerkezetű kompozit, acél tartószerkezettel kiegészítve. Az eljárás lényege, hogy a speciális formaleválasztóval bevont ősmintára kézi munkával visszük fel a szobahőmérsékleten kikeményedő többkomponensű, szerszámkészítésre alkalmas töltött vagy üvegszálerősítésű speciális műgyanta rétegeket, és kikeményedés után, de az ősminta és a szerszám szétválasztása előtt megfelelő acélvázzal merevítjük azt. A felvitt rétegek száma, az erősítés mértéke és az acélváz merevsége a termékgyártási technológiától függően változik, de mindenképpen előre kiszámított. Az így elkészült szerszámban olyan termék gyártható, amelynek egyik, a szerszámfelülettel érintkező oldala a szerszám felületével azonos struktúrájú (külső oldal), a másik, belső oldal felülete a felhasznált erősítőanyag mintázatától és a feldolgozó kézügyességétől függ.

3. Szeszámkészítés zárt technológiához. / pl. injektálás /

Az eljárás részben azonos az előzővel, de a leendő terméket a már elkészült első szerszámfélben (nevezzük héjszerszámnak) egy elasztikus anyagból (pl. viasz) pontosan megformázzuk, gondosan ügyelve a tervezett anyagvastagságra. Ezután az így előkészített első szerszámfelet ősmintának tekintve elkészítjük róla a második szerszámfelet az első féllel azonos módon. Ez lesz a magszerszám. A szerszámfelek szétbontása után a termék modellanyagát eltávolítjuk, a két szerszámfél között keletkezett hézag a gyártandó termék helye. Az így elkészült szerszámban a gyártandó termék mindkét, külső és belső oldala is érintkezik a szerszámfelületekkel, ezért felületi struktúrájuk azonos lesz azokkal. További előny, hogy a termék falvastagsága utólagos megmunkálás nélkül is a tervezett méretű lesz.

Szerszámaink minősített anyagokból, saját gondos technológiánk pontos betartásával tartós használatra készülnek. Ezért nálunk az egy szerszámból kivehető termék darabszáma meghaladja a szakmai átlagot.

4. Műanyag mesterminta készítés.

Ha az aktuális termék várható vagy megrendelt darabszáma meghaladja a 4-500 db-ot, a termelés biztonsága érdekében a jóváhagyott gyártószerszámról egy műanyag mestermintát készítünk. Célja második, harmadik stb. szerszám készíthetősége. Anyaga üvegszálerősítésű műgyanta kompozit. Felépítése, konstrukciója, készítési módja azonos egy lamináló szerszáméval. Külső formája -tekintettel arra, hogy a szerszámból készül- azonos az ősmintával, azonban az ősmintával ellentétben a kompozit felépítése miatt korlátlan ideig károsodás nélkül tárolható.

Termékgyártási technológiáink.

1.Kézi laminálás.

Hagyományos "nyitott" technológia. Az eljárás lényege, hogy a formaleválasztóval bevont szerszámfelületre kézzel, ecset vagy egyéb eszköz segítségével egyenletesen felhordjuk a folyékony, de katalizátorral összekevert műgyantát, ezután az erősítőanyagot (pl. üvegpaplan) belefektetjük, és ecsettel, hengerrel vagy egyéb eszközzel átitatjuk. Ezt a folyamatot a termék igényelt falvastagságától függően többször ismételhetjük. Kikeményedés után a terméket a szerszámból eltávolítjuk, méretre vágjuk

2.Injektálás.

Környezetbarát "zárt" technológia. Az eljárás lényege, hogy a szétnyitott szerszámfelek közül az alsó, héjszerszámba a gyártandó termék előre kiszámított mennyiségű erősítőanyagát előre belefektetjük. Ezután a szerszámfeleket összezárjuk. A szerszám munkaterének megfelelő mennyiségű műgyantát géppel, zárt tartályból, csővezetéken keresztül nyomással juttatjuk a szerszám munkaterébe. Ezzel az eljárással nagypontosságú és magas erősítőanyag tartalmú elemeket állítunk elő.

3.Vákuuminjektálás.

Az eljárás azonos az előzővel, de a nyomóoldal vákuumegységgel van kiegészítve. Injektálás előtt a szerszám munkaterét mintegy 400 mbar szabályozott vákuum alá helyezzük. Ezzel az eljárással, a szendvicsmaggal kombinált terméket is légzárvány nélkül tudjuk előállítani, eredménye azonos az előzővel.